Search

Info til valpekjøpere

Valpene leveres tidligst ved 8 ukers alder.

Dette følger med valpen din når den flytter til sitt nye hjem:

  • Nkk sin kjøpekontrakt + Tilleggskontrakt.

  • Stamtavle og Registrering i Norsk Kennelklubb.

  • Anbefalt ormkur program av vetrinær.

  • ID Chip.

  • Fòrpakke fra Royal Canin & Valpe Guide.

  • Teppe med lukt fra mor og søsken.

  • Oppfølging fra oppdretter livet ut.

Veien til et valpekull

Fosterets utvikling.

De tre første ukene
Eggene hos hund må gjennomgå celledeling før de kan befruktes. Etter befruktningen fortsetter celledelingen i egglederen. Delingen tar ca 8-12 dager, forsteremnet består da av 16 celler, og på den størrelsen føres det inn i livmoren. Inne i livmoren fortsetter celledelingen. På denne tiden flyter forsteremnet omkring, det er ikke festet til livmorveggen ennå.Etter ca 3 uker (17-22 dager) er forsteremnene omtrent 1 cm lange, og kan minne litt om en liten fisk i utseende. De er nå fordelt likt i to livmorhorn, og begynner å feste seg i livmorveggen.Der forsteremnene fester seg til livmoren dannes morkaken. Fostrene forbindes med morkaken via navlestrengen, gjennom denne blir fostrene tilført næringsstoffer fra moren, slik at de kan vokse og utvikle seg. Dette er en kritisk tid i drektigheten. Det er derfor viktig ikke å utsette tispa for unødvendig stress og anstrengelser i denne perioden.

Uke 4.
Drektigheten kan fra dette stadiet påvises ved ultralydscanning.De som har trening i det, kan nå kjenne valpene som 2,5 cm store ”bobler” i bukhulen.Nå er fram- og bakben tydelig utviklet.

Uke 5
Nå vil tispa vanligvis vise tydelige tegn på drektighet ved endret atferd, men det er enda ikke synlig på buken og man kan ikke lengre kjenne valpene som i uke 4. Den mest risikofylte tiden, hvor kjemikaler og andre stoffer har kunnet skade fosteret, er over.Tarmsystemet begynner å dannes, men det befinner seg enda i navlestrengen. Øyne anlegges, øyelokkene formes og øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen.Værhårene over øynene og på overleppa anlegges. De ytre kjønnsorganer begynner å utvikles, 5 par dievorter, samt melkekjertler dannes. Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredeputer.Ganen lukker seg på ca 33.dagen, og faren for ganespalte er nå over.

Uke 6
Tispa trenger fortsatt ikke tilskudd/endring i fôret.Avhengig av hvor mange valper hun har, begynner buken og bli litt større enn normalt.I begynnelsen av denne uka skilles alle tær, og i slutten av uka dannes klørne. Nå forlater fosterets tarmsystem navlestrengen og finner sin endelige plass i bukhulen.De ytre kjønnsorganer begynner å forandre seg til hunn- og hannkjønnsorganer.  Værhårene som i forrige uke ble anlagt, vokser ut.Øyelokk og øreflipper vokser denne uka så mye at de dekker øyne og øreganger.

SKJEMATISK FRAMSTILLING AV UTVIKLINGEN AV DEN DREKTIGE UTERUS HOS HUND. CA 3 UKERS DREKTIGHET (A), 4 UKER (B), 5 UKER (C) OG 6 UKER (D).

Uke 7.
Tispa trenger fortsatt ikke tilskudd/endring i fôret. Avhengig av hvor mange valper hun har, begynner buken og bli litt større enn normalt. I begynnelsen av denne uka skilles alle tær, og i slutten av uka dannes klørne. Nå forlater fosterets tarmsystem navlestrengen og finner sin endelige plass i bukhulen.De ytre kjønnsorganer begynner å forandre seg til hunn- og hannkjønnsorganer.  Værhårene som i forrige uke ble anlagt, vokser ut.Øyelokk og øreflipper vokser denne uka så mye at de dekker øyne og øreganger

Uke 8
Nå er tispas buk virkelig stor og tung, melkekjertelene er store og fulle av melk. Hun begynner å bli utolmodig og utilpass, fostrene er ferdige og aktive, de kan kjennes godt utenpå buken. Nå er det på tide å venne henne til valpekassen/fødestedet.

Uke 9
Den siste uka før fødselen intresserer ikke tispa seg for stort sett annet enn å hvile. Hun blir stille og er mindre sosial enn vanlig. Ofte er også apetitten mindre enn vanlig, og et par døgn før forventet valping bør man gi litt mindre mat enn vanlig.
Døgnet før valping er det vanlig at tispa ikke vil ha noe mat.
En tid før valping begynner hun å grave, samle håndklær, tepper og det hun måtte ha tilgjengelig i valpekassa.
Dette vil hun holde på med i 1 - 48 timer ( vanligvis 6-12 timer) før fødselen begynner. Dievortene kan være veldig varme og spente- Området rundt skjeden blir stor og slapp, bekkenmusklaturen blir også så slapp at det synes.

Tegn på at fødselen nærmer seg
Tispens adferd endrer seg ofte uken før valping. Hun tar gjerne med ulike saker for å bygge ett "bo", graver, leter etter en stille plass eller søker seg til eieren for selskap.Minsket apetitt, forstoppelse og oppsvulmete brystvorter er ikke pålitelige tegn, spesielt ikke hos førstegangsfødende, hvor melk kanskje kommer igang mye senere, noen ganger til og med etter valping.Under tre dager før valping :blir vulvaen oppsvulmet og avslappet på grunn av østrogenmettning, ( kan i noen tilfeller også skje ved innbilt svangerskap)Kroppstempraturen går ned med 1gr.C døgnet før valping.Denne indikatoren kan anvendes ved å ta temperaturen flere ganger om dagen de siste 4 dagene før forventet nedkomst.Om temperaturen går ned med en grad relatert til de foregående dagene er dette et tegn på at valpingen er nær forestående.